+382 67 205 245 info@brainobrain.me

Bliži se septembar, mjesec kada nam dolazi jesen, period kada ljetnje boje polako bivaju zamijenjene jesenjim sivilom, vrijeme kada Sunce svoje mjesto na nebeskoj pozornici ustupa kiši i hladnoći. To je, takođe, mjesec kada naši najmlađi ukućani kreću u školu. Tome se najviše raduju đaci prvaci. Raduju se trenutku kada će upoznati svoje vršnjake, svoje učitelje/ice, kada će iz kućne svakodnevnice da pređu u školsku klupu i sredinu.

U međuvremenu smo prošli kroz pravu avanturu i situaciju vezanu za Kovid 19. U prošloj godini u Crnoj Gori se proglašava vanredno stanje, škole i predškolske ustanove prestaju sa radom i mnoga djeca ostaju uskraćena za druženje sa vršnjacima, socijalizaciju, sticanje novih znanja i učenje kroz igru. Kako je vrijeme odmicalo situacija se popravljala. U tom periodu veliku ulogu i podršku je djeci pružao Brainobrain program. On je djeci omogućio nadoknađivanje i nadograđivanje svega onoga što je vanredno stanje onemogućilo. Putem interneta se radilo u manjim kolektivima, kroz igru i zabavu, računalo se i vježbalo, crtalo i pravilo. Popuštanjem mjera, mnoga djeca se vraćaju u Brainobrain učionice i nastavljaju rad u malim kolektivima uz poštovanje preporuka IJZCG. Ovo se odnosilo kako na djecu predškolskog tako i na djecu školskog uzrasta. Obje grupacije djece su imale višestruku korist.

Ono što mnogi roditelji danas žele je da njihovo dijete bude pripremljeno za školu. Da stekne neka znanja koja će u školi nadopuniti i da ih poveže sa svakodnevnim životnim iskustvom. Takva znanja još više dobijaju na vrijednosti ako se stiču na zanimljiv i kreativan način, ne tako formalan kao što bi se to radilo da je u pitanju neka formalna ustanova. Takvu dobrobit djeci donosi upravo Brainobrain program. On je koncipiran tako da se uzima u obzir cjelokupan razvoj ličnosti djeteta. Radi se na fizičkom, intelektualnom, moralnom, estetskom i radnom vaspitanju djeteta.

Fizičko vaspitanje – Braingym vježbice i igrice

Kada se govori o fizičkom vaspitanju to se postiže različitim Braingym vježbama i igrama koje podstiču djecu da budu aktivna, da se kreću po prostoru i da statičnost bude svedena na najmanju mjeru.

Razvoj intelekta – logika i pažnja

U razvoju intelekta ovaj program donosi velike novine i inovacije koje djecu ohrabruju da rješavaju različite logičke zadatke, mozgalice i zavrzlame, a sve to može kod djeteta da razvije logiku, poveća koncentraciju i da ga usmjeri da razmišlja o zadatku i tome kako da ga razriješi. Ovo je dodatni plus ako se ima u vidu da je pažnja djece u ovom uzrasnom periodu varljiva i da im je teško da se koncentrišu na konkretan zadatak. Izradom i stalnim vježbanjem djeca će biti spremna za kompleksnije školske zadatke koji zahtijevaju upravo razvijenu logiku za njihovo rješavanje.

Nije teško biti fin – NLP za djecu

Dalje, ono što Brainobrain donosi je razvoj dječjih moralnih kvaliteta, manira i navika lijepog ponašanja. Djeca se uče da prave razliku između moralno dobrog i moralno lošeg, zatim između onoga šta je društveno prihvatljivo ponašanje a šta ne. To se postiže kroz časove na kojima se govori o tome kada treba reći „hvala“, „izvini“, „da li mogu da ti nekako pomognem?“, „kako se osjećaš?“ itd. Diskutuje se o tome šta je prijateljstvo, ljubav, zdrave navike, pravilna i zdrava ishrana. Sve ovo o čemu se govori je potkrijepljeno i odgovarajućim primjerima iz prakse djeteta radi lakšeg razumijevanja i olakšane praktične primjene kasnije.

Kreativni dio časa omiljen svakom mališanu

Dalje, ono što daje veliki kvalitet programu o kojem se govori je što se putem različitih kreativnih aktivnosti (crtanje, vajanje, bojenje, kolažiranje itd.) podstiče razvoj dječjih estetskih kvaliteta. Kreativni deo brainobrain casaDjeca uče razliku između estetskih kategorija lijepog i manje lijepog, estetski vrijednog ili estetski važnog. Imaju slobodu da svoju kreativnost prenesu na papir, da je nacrtaju, izvajaju ili kolažiraju. Imajući u vidu sve što je prethodno navedeno, to dovodi do razvoja radnih navika kod djece.

Domaći zadaci za zdrave radne navike

Djeca imaju male domaće zadatke koje moraju da urade za naredni čas jer se navike stiču a nema boljeg načina da ih dijete stekne nego da radi domaći malo prije škole. Ovo će dovesti do toga da spremno dočeka školske obaveze bez bojazni i straha.

Na Brainobrain časovima se radi u takvim grupama da je svakom djetetu omogućeno da postigne svoj puni potencijal i da radi u skladu sa svojim individualnim karakteristikama. Imajući u vidu da mnoga djeca tek sa pet godina kreću u predškolske ustanove ovakvi časovi dođu i više nego korisni. Djeca tu imaju priliku da se polako socijalizuju i pripreme za školu ili predškolsku ustanovu. Nema bolje pripreme od rada u manjim grupama da bi se spremili za učenje u školskom kontekstu čije osnove djeca upoznaju kroz Brainobrain.

Pored razvoja ovih pet aspekata ličnosti, djeca se uče da pravilno drže olovku, da pravilno sjede, pišu brojeve ili steknu znanje o bazičnom računanju koje će se nadograditi na ono što se radi u prvom razredu. Sve je to organizovano na jedan nekonvencionalan način gdje je dijete uvijek aktivan subjekt obrazovno-vaspitnog procesa i djelovanja, tokom kojeg stiče važne vještine koje će kasnije moći da koristi kroz svakodnevni život.

Danas se sve više ističe značaj rane pripreme djece za školu. Cijeni se to da dijete zna da pravilno drži olovku, pravilno piše brojeve i trudi se da što ljepše i pravilnije verbalizuje svoje potrebe i da ih na odgovarajući način samostalno zadovolji. Prilikom izbora načina na koji se radi sa djecom roditelji treba da osluškuju sopstvenu djecu, da uvek polaze od njihovih individualnih osobenosti. Samo udruženo djelovanje roditelja i Brainobrain nastavnika može donijeti djeci prosperitet i napredak na svim važnim životnim poljima u pripremi djece za polazak u školu.

Ako niste sigurni da li je BrainOBrain program pravi za vaše dijete, prijavite se za BESPLATAN DEMO ČAS. Za djake prvake smo posebno pripremili dodatni popust od 10% na prvi nivo edukacije.

 

Autor teksta: Novak Stanišić, Ma pedagog i Brainobrain edukator